I det virkelig liv…..

I hele min karriere som negledesigner har jeg ELSKET nyheter, være seg teknikker, lakkfarger, produkter. listen er lang.

Et eksempel er airbrushing – drit kult – palmer og New York skyline på neglene – Fantastisk !

Et grunnkurs og ei helg, søvnløs, uten hverken vått eller tørt, med håret rett til værs og et svineri uten like, kunne jeg møte opp i salongen mandag med teknikken passe inne. Her skulle det brushes – Kunder COME ON….!

Airbrusheventyret tok meg såvel til Las Vegas på instruktørkurs, men ble det inntjening av det? Hvor ble det av kundene som var villig til å betale ekstra for en» Hawaiian Sunset»? Fine greie for flyvertinna og legesekretæren til daglig… Var det realistisk? Svaret er nei.

 Etter over 50 dekorerte tipper, 80 stensilpakker og 120 fargetuber + kompressor og airbrushpistol, ble stensiler og farger lagt for  å støve ned. Kompressoren og pistolel omskolert til Airbrush Tanning.

 Negleindustrien har de siste årene kastet seg på motesirkuset og er utrolig flinke til å komme ut med nye trender. Reklamen er utrolig fin og jeg formelig «sikler» til bildene. Det ligger uendelig mye fristelser på Google, Pinterest, Instagram, Facebook osv. osv.

 Problemet med trender er at det faktisk er en trend og korvarig lykke. Og holder reklamen det den lover?

 Det siste for meg var «kaviar»-lakkering. Ahhhhh, dette måtte testes.

Den første skuffelsen kom da overlakken ble lakkert over perlene. Avviket fra reklamebildet var synbart. Ikke like pent i det hele tatt, og endel av effekten forsvant. OK, så hadde de ikke brukt ovelakk på bildene da. Hva med holdbarheten? 28 timer, med overlakk som beskyttelse, var det bare å kapitulere. Kaviarmanikyren måtte fjernes. Atter en gang måtte jeg erkjenne at jeg var et offer for reklamens makt.

Som profesjonell negledesigner er dt viktig at du informerer dine kunder når de kommer med bilde fra nettet eller et urealistisk ønske som du vet du ikke kan oppfylle. Vil denne tjenesten holde til neste gjenbesøk? Hvis ikke er det viktig å få frem at dette er kortvarig moro.

Nå vet du at Kaviar-lakk er et rent salgsprodukt. Det er fint for en kveld og en spesiell anledning. Og knapt nok det. Men fint og kult, ja det var det –

 – Sissel

Annonser

Hva inneholder lakken egentlig?

LAKK
Har nysgjerrigheten noensinne har ført deg til ingrediensetikken på lakkflasken?
 Da vet du at det er et utvalg av uforståelige ingredienser. Fra tosykamide/formalehyd harpiks til stearalkonium bentotitt kan dette høres ut som mer «gresk for deg» enn en oppskrift på vanlig neglelakk.
Fakta er at alle disse ingrediensene har en hensikt, og spiller sin hensikt i lakken. Sammensetningen og kvaliteten av disse kjemikaliene spiller en rolle for negllakkens blankhet, holdbarhet og om fargen.
Som profesjonell negldesigner er det viktig med basiskunnskap om ingrediensene, slik at du kan svare, og lære opp og veilede  dine  hvordan ting fungerer og hva som brukes av kjemikalier.
Her er en innføring i noen av de vanlige negllakkeingrediensene:
Lakken består av 4 hovedtyper av ingredienser:
  1. Polymerer – utgjør ryggradden av lakken og består av to viktige kjemikalier, Tosylamide/Formaldehys Resin (TST) og Nitrocellulose. Disse to arbeider sammen for å produsere den karektaristiske hardt skinnende overfalten og styrke som er i lakken.
  2. Mykgjørere – gjør lakken fleksibel og øker holdbarheten på lakken.
  3. Løsemidler – bidrar til å gjøre lakken flytende og påførbar. De holder lakken flytende under påføring og fordamper sakte bort etter påføring/lakkeringen. De forskjellige løsemidlene fordamper med ulike hastigheter slik at det danner den ultimate fordampningstiden.
  4. Pigmenter – brukes for å gi farge til lakken. En kombinasjon av naturlige og industriellt lagde fargestoffer er blandet sammen for forskjellige farger og nyanser.
POLYMERS
NITROCELLULOSE – er den primære filmdanneren som skaper den harde blanke overflaten på lakken. Den er sprø når den kun brukes på egenhånd. Polymeren kommer fra bomull eller treflis og danner en kjemisk reaksjon av nitrogenoksiddonorer og svovelsyre.
Tosylamide/Formaldehyd Resin (TSF Resin) – en film som fungerer sammen med nitrocellulose for å redusere skjørhet, bedre feste og gjøre lakken mer varig. Merk! Dette er ikke formaldehyd. Formaldehyd er en klar, fargeløs gass som ikke brukes i negllakk. Den finnes bare i små spormengder som forurensning i harpiks, vanligvis mindre enn 0,05%. Du vil aldri finne formaldehyd oppført som en ingrediens i en negllakk.
MYKGJØRERE
 Dibutylftalat (DBP) – en ingrediens som er brukt til å lage negllakken mer fleksibel og dermed øke dens holdbarhet. Dette kjemikaliet ble kontroversiellt forbudt i EU i samme dragsuget av hundrevis av andre kjemikalier. Mange forskere mener DBP er trygt, men en rekke lakkprodusenter har tatt ut DBP av lakkformulaen sin. Erstatningene er forskjellige, den vanligste er kombinasjonen av trimethyl penatyl disobutyrate og trifenylfosfat.
Kamfer – en ingrediens som øker fleksibiliteten og kommer fra kamfertreet.
LØSEMIDLER
Etylalkohol – et løsemiddel som brukes til å blande ingrediensene i lakken.
Isopopylalkhol – et løsemiddel som forhindrer en mulig eksplosjon av nitocellulose under transport og lagring. Også brukt som rensevæske og i antibakterielle geleer.
Etylacetat – et løsemiddel som er laget av eddiksyre (eddik) og etanol, og har en fruktig lukt. Dette løsemiddelet fordamper raskest.
Propylacetat – et løsemiddel fremstillt av eddiksyre og en blanding av propen og propangasser. Dette løsemiddelet fordamper nest raskest.
Butylacetat – et løsemiddel laget av eddiksyre og butanol.dette løsemiddelet fordamper saktest.
Toluen et løsemiddel som styrer fordampningshastigheten og glattheten på overflaten av lakken. Dette kjemikaliet har skapt debatt fordi mange føler det kan føre til leverskader og påvirke nervesystemet. Frykten er irrasjonell og ubegrunnet. Mange lakkprodusenter har dog valgt å fjerne toluen fra sine lakker.
Stearalkonium Bentonitt – et tykningsmiddel som styrer påføringen slik at lakken legges jevnt utover.
Benzophenone – en UV-absorber som hindrer fargeendringer i lakken mens den er i flasken.
Dimethicone – en «tørkeingrediens»  brukes til å fremskynde tørking av negllakk, vanligvis den viktigste inrediensen som finnes i hurtigtørkende lakk eller lakktørkere.
Kilde: Doug Schoon, Dr.Vivian,B.Valenty og Paul Brys
PIGMENTER
Mica – et naturlig pigment som gir et blank utseende
Silica – et tykningsmiddel som hindrer pigmenten å sette seg for tidlig og senke glansen av lakken.
Titandioksid – en ingrediens som er brukt for å øke tettheten eller «dekkingen» av negllakken, ofte  brukes et hvitt pigment.
Vismut oxychloride – et pigment som gir shommereffekt, perlemoraktig i lakken.
Sitronsyre – et stabiliseringsmiddel fremstilt av sukkerrør og benyttes til o kontrollere fargen av pigmentet.
kilde:
Doug Schoon, Dr.Vivian,B.Valenty og Paul Brys

Myter og Formaldehyd i Neglelakk

En misforståelse som skjer verden over er å hevde at «formaldehyd» er en ingrediens i kosmetiske produkter som neglforsterkere/herdere.
Noen grupper har høylytt proklamert at formaldehyd er et kjent kreftfremkallende kjemikalie og krever at produsenter fjerner denne kreftfremkallende ingrediensen fra kosmetikk.
Egentlig, hvis disse gruppene forstått formaldehyds grunnleggende kjemi, ville de forstå deres krav er galt. De ville også vite at formaldehyd ikke er en kosmetisk ingrediens, og har heller aldri har vært det!
Interessegrupper hevder feilaktig at formaldehyd er en ingrediens som finnes i neglforstekere/herdere, neglelakk, et konserveringsmidler som brukes for å hindre bakterie-og soppvekst i produkter som kremer og sjampoer.
Hva er formaldehyd?
 
Formaldehyd er en gass, og ikke en væske eller et fast stoff. En gass kan ikke legges til som en ingrediens, siden det raskt ville fordampe fra produktet.
Formaldehyd en naturlig forekommende gass som i nærvær av selv små mengder fuktighet, øyeblikkelig forvandles til helt forskjellige stoffer. Dette er grunnen til at den raskt brytes ned og lagres ikke i omgivelsene.
Dette er enda en grunn til at formaldehyd kan ikke brukes i kosmetikk, den ville ikke være stabil for mer enn 1000-del av et sekund etter kontakt med fuktighet.
Så hvordan startet denne misforståelsen? 
En gang rundt 1900-tallet begynte formaldehydprodusenter å blande denne gassen med vann for å selge dette som et flytende stoff som heter «formalin».
De var ikke klar over sannheten, formaldehyd kan ikke løses i vann, men i stedet umiddelbart reagerer  med vann, for å endre til en helt ny og annerledes stoff som heter metylenglykol.
Ikke bare er det helt annerledes, men metylenglykol tilhører også en helt egen kjemisk familie. Formaldehyd er en gass og metylenglykol er en væske med meget forskjellige kjemiske egenskaper.
Her er hva som har forårsaket det mest forvirring i USA, Canada, Europa, Australia og mange andre land krever merking med bestanddel oppført i «INCI Dictionary». INCI står for «International Nomenclature of Cosmetic Ingredients».
Denne ordlisten gjentok den opprinnelige feilinformasjonen og nødvendige kosmetiske produsenter som bruker formalin satte navnet «formaldehyd» på produktetetiketten sin.
Ca. 1,5% formalin er ofte i brukte neglforsterkere. Etikettene har vært merket feil med formaldehyd som ingrediens mange år, selv om de inneholder nesten ikke målbare spornivåer av ekte formaldehyd som beløper seg til rundt 0,0010%.
Produsentene av disse produktene hadde ingen grunn til bekymring før det ble oppdaget at pusting av relativt høye konsentrasjoner av formaldehydgass overt lengre tid i sjeldne tilfeller kan medføre til en uvanlig form for nasal kreft.
Så inntil noen interessegrupper feilaktig begynte å hevde at neglforsterkere, lakk og annen kosmetikk inneholder et farlig kreftfremkallende ingrediens lot de denne feilmerkingen fortsette.
Disse interessegruppene forstod åpenbart ikke at navnet etiketten var feil.
Da NMC oppdaget at negldesignere og deres kunder ble gitt uriktige opplysninger, at bestemte de seg for å rydde opp i situasjonen en gang for alle.
Det ble jobbet med andre i denne næringshovedgruppen for å korrigere INCIs navnegivningsfeil, og det ble dette ble endelig vedtatt i desember 2008 og er nå i kraft.
Produsenter som bruker formalin i neglforstekere kan nå bruke riktig navn for denne ingrediensen, «metylenglykol».
Hvis du finner «formaldehyd» på  etiketten vil du nå vite at dette er feil navn, og du kan være sikker på at formaldehyd IKKE ble lagt til produktet.
Du kan også være sikker på at formaldehydrelatert kreftrisiko ikke gjelder kosmetikk.
Fakta
En viktig ingrediens brukt i neglelakk kalles «tosylamide formaldehyd harpiks».
Denne harpiksen er opprinnelig gjort ved hjelp av flere stoffer, herunder formaldehydgass, men harpiksen er helt annerledes. Den er meget tykk, klebrig, fordamper ikke og har helt andre egenskaper enn formaldehydgass.
Harpiksen kan inneholde små spormengder av formaldehydrester, men disse nivåene er godt under de som finnes i naturen.
Formaldehyd er opprettet i mange naturlig forekommende prosesser. Formaldehyd er et naturlig og organisk stoff som normalt finnes i mange matvarer opptil 0,0098%. Spormengder som naturlig forekommer i økologisk dyrkede pærer, epler, gulrøtter og tomater.
I neglelakk er sporene av formaldehydrestene omtrent det samme som det som naturlig oppstår i enkelte matvarer.
Vitenskapelige studier som også er gjort i salonger i USA har bevist at neglprodukter ikke øker nivåene av formaldehyd i salongomgivelsene.
Så hvorfor bekymring?
Med mindre disse interessegrupper tror økologisk dyrkede epler og gulrøtter også farlig, må det være en sterk overdrivelse helserisikoen.
Den tredje påstandfeil er at enkelte konserveringsmidler som brukes i enkelte kremer, sjampo, bodyvasker osv. slipper så mye formaldehyd gass at de kan forårsake kreft.
Hva er vitenskapelig sannhet?
Den mest effektive konserverende ingredienser for disse typer kosmetikk vil veldig sakte slipper enda lavere mengder formaldehyd enn det som er funnet i matvarer. Generelt, slipper de omtrent 100 ganger lavere nivåer ca 0,0001%. Som du nå vet, vil dette umiddelbart blandes med vann i produktet og kjapt konvertere til metylenglykol. Det er nesten ingen sjanse for innånding av skadelige nivåer av formaldehydgass.
Det samme skjer med spornivåer av formaldehyd som naturlig forekommer i mat, og det er derfor innånding av formaldehydgass ikke er et problem når det kommer til kosmetikk.
Husk, formaldehydgass forårsaker sjeldent kreft, og når den gjør det, er disse problemene bare funnet hos mennesker som inhalerer betydelig store doser over lengre tid, f.eks arbeider i formaldehyd produksjonsanlegg.
Dieekstremt gunstige konserveringsmidlene som brukes kosmetiske produkter kan bidra til å øke sikkerheten, så det er viktig å ikke urettferdig bakvaske dem.
Disse konserveringsmiddlene kan av og til forårsake hudirritasjon og allergiske følsomhet i en liten prosentandel av befolkningen, men viser ingen negative effekter for det overveldende flertallet av folk som bruker produkter som er beskyttet av disse viktige ingredienserne.
Du kan se at når vitenskapen bak denne saken er undersøkt, blir det klart og tydelig at påstandene om formaldehyd i kosmetikk forårsaker kreft er ikke bare feil, hele problemet har blitt dramatisk overdrevet og overtydelig.
Neste gang du hører at «formaldehyd» er et kreftfremkallende ingrediens i kosmetikk, vil du vite at dette er IKKE sant!
Du vil også vite at de som kommer med denne uttalelsen ikke forstår fakta og korriger dem
Lagre denne artikkelen slik at du vet hva du skal si neste gang dette spørsmålet dukker opp.
Del gjerne denne informasjonen.
Det skader hele skjønnhetsindustrien når feilinformasjon som dettestår ukorrigert.
 Vi trenger å sette få dette riktig og du kan hjelpe.

Kilde: Doug Schoon